Coördinatie en secretariaat
Asf Limburg
- Marije Brüll
algemeen coördinator
werkdag: woensdag - Carin Tijssen
beleids- en secretariële ondersteuning
werkdag: maandag
Om huisartsen in achterstandswijken te ondersteunen en het werk in deze wijken voor (jonge) huisartsen aantrekkelijker te maken, hebben de Landelijke Huisartsen Vereniging en Zorgverzekeraars Nederland beleid ontwikkeld. Sinds 1996 is er een extra vergoeding voor huisartsen in achterstandsgebieden van kracht. Die vergoeding is tweeledig. Enerzijds krijgen huisartsen een toeslag op het abonnementstarief voor iedere verzekerde die woonachtig is in een erkend achterstandsgebied. Anderzijds wordt een bedrag per verzekerde per jaar gestort in een lokaal achterstandsfonds.
Behoud van het plezier in het werk van huisartsen in achterstandsgebieden.
Behoud van de beschikbaarheid van kwalitatief goede huisartsenzorg in achterstandsgebieden.
Opheffen van de discrepantie tussen werklast en inkomen.
In de regio Limburg is de stichting Achterstandsfonds Limburg, kortweg Asf Limburg verantwoordelijk voor de uitvoering van dit beleid.
Door de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is in 1996 beleid ontwikkeld om te voorkomen dat de beschikbaarheid van de huisartsenzorg in achterstandsgebieden in gevaar zou komen.
Het Achterstandsfonds Limburg ondersteunt huisartsenpraktijken bij de zorg voor hun patiënten in de als zodanig door de NZA geïdentificeerde achterstandsgebieden in de regio Noord/ Midden- en Zuid-Limburg, met behulp van de hen hiertoe beschikbare middelen.
Het elf pagina's tellende Reglement van het Achterstandsfonds Limburg kunt u hier als pdf downloaden: Reglement Asf Limburg - versie juni 2022
Naast het bestuur kent Asf Limburg ook een klankbordgroep die onder meer het bestuur gevraagd en ongevraagd adviseert en waar nodig projectaanvragen beoordeelt.